Gyermek fogszabályozás

“A kis dolgok a legértékesebbek – egy halk szó, egy pillantás, egy mosoly.” Margaret Lindsay

Miért viselünk fogszabályozót?

Az, hogy miért visel valaki gyermekkorban fogszabályozót, mindig két tényező együttállásán múlik. Az egyik, a külső tényező az orvosi indikáció. Orvosi indikáció az, ha a fogak nem a megfelelő helyen törnek elő, ha pl. Ujjszopás miatt a harapás elöl “kinyílik”, vagy ha az alsó és a felső fogak érintkezése nem teszi lehetővé a megfelelő rágást. Ezeknek a kezelése a gyermek fogainak, és emésztőrendszerének épsége szempontjából bár rendkívül fontos, mivel akut probléma, panasz nem áll fenn – a kezelés sok esetben elmarad. Itt jön a képbe a második tényezőnk, ami nem más, mint a páciens saját, egyéni, belső motivációja. Jellegzetes belső motiváció, ha valakit gúnyolnak az iskolatársai, ha egy kamasznál önbizalomproblémák alakulnak ki, vagy ha az osztályban egyszerűen “divatba jön” fogszabályozót viselni. 

Hány éves korban javasolt elkezdeni a fogszabályozást?

Hogy melyik az ideális életkor a fogszabályozás megkezdésére leginkább a konkrét eset alapján lehet meghatározni, általános érvényű igazságot ezzel kapcsolatban nem lehet megfogalmazni. Amit viszont egészen biztosan nem lehet elég korán kezdeni, az a gyermek megismertetése a fogorvosi rendelővel. Ha az első élmények stresszmentesek, nagy az esély rá, hogy a későbbiekben sem alakul ki komoly félelem a gyermekben a fogorvosi kezelésektől. Szülőként a legtöbb és a legjobb, amit tehetünk, hogy az akár óvodás korú gyermeket elvisszük egy általános fogászati vizsgálatra, ahol játékos keretek között megismerkedhet a rendelő miliőjével. Bár ebben az életkorban még ritkán kezdünk meg kezelést, ha a gyermeket rendszeresen látja szakorvos, a fogszabályozást lehetőség lesz a legideálisabb szakaszban megkezdeni. A gyermekek fogszabályozó kezelését általában a vegyes fogazati időszakban kezdjük el, 6 és 12 éves koruk előtt.

Fogszabályozó kezeléseink gyermekek részére

Funkciós készülékek, trainerek

Kevesen tudják, hogy akár már egészen kicsi gyermekkortól van lehetőségünk beavatkozni az állcsontok fejlődésébe. Ilyenkor nem a fogakat mozgatjuk közvetlenül, mint a fogszabályozó kezelések során, hanem olyan eljárásokat alkalmazunk, amelyek segítenek a gyermeknek leszokni bizonyos rossz szokásokról, mint például a szájlégzés vagy a nyelvlökéses nyelés. Emellett a készülékek segítségével ösztönözhető, aktiválható a gyermek izomereje, melynek révén bekövetkezik a fogmozgás. 

Kivehető készülékes kezelés

Elsősorban 8-12 éves kor között, a fogváltás időszakában alkalmazok kivehető készülékeket pácienseimnél. Ennek oka az, hogy ez az az életkor, amikor a gyermekek állcsontjai nagy változásokon mennek át, tehát különösen alkalmas időben tudjuk ezt a változást végigkísérni és a helyes mederbe terelni.

A kivehető készülékek akkor hatékonyak, ha naponta legalább 12-14 órán keresztül viseli őket a gyermek. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a páciens fegyelmezetten együttműködjön, erre mindig különös figyelmet fordítok a kicsikkel és szüleikkel való találkozásaim során.

Rögzített készülékkel történő kezelés

Miután lezajlott a fogváltás, szükség esetén a kiskamaszok, tinédzserek részére rögzített készülékkel történő kezeléssel alakítom ki és véglegesítem a fogak megfelelő pozícióját. Mint minden fogszabályozó kezelés, a rögzített készülékes terápia is akár 1-2 évet vehet igénybe, melynek során a páciensekkel folyamatosan együttműködve érjük el azt az egészséges és szép, rendezett fogazatot. Fontos kiemelni, hogy az eredmény csak akkor lesz tartós, ha a páciens a fogszabályozó eltávolítása után nem mulasztja el viselni a helybentartó készülékét! Ha azonban mindez teljesül, a mosoly akár élethosszig szép és szabályos marad, a gyermek pedig hálával fog visszagondolni a fogszabályozással töltött időre. 

Várlak szeretettel konzultációra a Széll Kálmán téri rendelőmben, ahol a személyre szabott állapotfelmérés és konzultáció során átbeszéljük a legideálisabb kezelési alternatívákat.

Írj nekem:

%d blogger ezt szereti: