Felnőtt fogszabályozás

Fogszabályozás rögzített készülékkel felnőtt korban

“A mosoly az a kulcs, mely valamennyi ember szívének zárját nyitja.” Anthony J. D’Angelo

Valóban eredményes a felnőttkori fogszabályozás?

Csontjaink átépülésének képessége egész életünkben megmarad. Ez azért fontos, mert csontjainknak éppen ez a tulajdonsága teszi lehetővé a fogszabályozást, amely tehát felnőtt korban is tökéletesen kivitelezhető. A kezelés során közvetlen erőhatásoknak tesszük ki a fogakat, melyek a kívánt mértékben és a kívánt irányba mozgatják őket. A mozgatás során a fogaknak otthont adó állcsont állománya folyamatosan átépül, majd a kezelés lezárásakor az új pozíciójában stabilizálódik. 

Természetesen felnőtt pácienseim gyakran tartanak attól, hogyan fogják beilleszteni életvitelükbe a hagyományos, rögzített fogszabályozó viselését. A tapasztalatom azonban az, hogy a kezdeti aggályok általában alaptalannak bizonyulnak, és a gyakorlatban az esztétikus megjelenés iránti erős motiváció könnyedén felülírja a kisebb-nagyobb kihívásokat, melyek a kezeléssel együtt járnak.

Pácienseim között akadtak már tanárok, jogászok, magas pozícióban lévő üzletemberek is, és a beszámolóik alapján a környezetük nem csak a legnagyobb természetességgel elfogadta fogszabályozójukat, de inspirációt is jelentettek azok számára, akik korábban féltek belevágni a kezelésbe. 

Előkészületek a fogszabályozó kezeléshez

Először is egy konzultációs időpont során alaposan átbeszéljük, mit szeretnél megváltoztatni a fogaiddal kapcsolatban, én pedig kiegészítem azokkal a szempontokkal, amit a megfelelő harapás és a fogak egészsége szempontjából kell figyelembe vennünk. Ahhoz, hogy a kezelést pontosan megtervezzük, szükségem lesz röntgenfelvételekre, a fogakról készített lenyomatra, valamint némi időre, így a tényleges kezelési tervet a soron következő találkozásunk alkalmával fogom tudni részletesen is ismertetni. 

Természetesen minden páciensemnek egyedi életkörülményei és lehetőségei vannak, így a kezelési terveknek tartalmazniuk kell a szakmai szempontokon túl azt is, várhatóan milyen hosszú lesz a kezelés, mivel fog járni a készülék viselése, milyen gyakran kell időpontra jönni, valamint a fogszabályozás költségeit, fizetési ütemezését is. Rendkívül fontos, hogy mindezeket pontosan ismerje a páciens, mielőtt igent mond a javasolt kezelésre, így ezek megbeszélésére sosem sajnálom az időt!

Fontos, hogy mielőtt elkezdjük a fogszabályozást, a szuvasodásokat, esetleges gyulladásokat mindenképpen kezelni kell!

A kezelés

A rögzített fogszabályozásban egy “emlékező” fémív felelős a fogakat mozgatni képes erőhatásokért, ezt azonban valamilyen módon rögzíteni kell a fogakhoz, hogy az erőket megfelelően közvetíthesse rájuk. Ezért a fogak külső felszínére úgynevetett breketteket kell ragasztanunk, melyekbe bevezethetjük az ívet. A brekettek apró, de látható és érezhető elemek, melyek lehetnek fémből, de elérhetők esztétikus kivitelben is. A hatásuk nem különbözik, csupán a költségei magasabbak a kristályszerűen átlátszó vagy a fogszínű breketteknek. Ha fölkerült a készülék, részletesen megbeszéljük, hogyan kell azt tisztítani, és mi a teendő, ha valamilyen problémát tapasztal.

A készülék ragasztása utáni napokban érezhet némi feszülést, és ezekben a napokban teljesen normális, ha zavarónak érzi a fogszabályozót. Néhány nap múlva ez az érzés el fog múlni, ha pedig mégis fellép valamilyen kellemetlenség (például ha valamelyik bracket kidörzsöli az orca belső oldalát), már rutinszerűen fogja tudni kezelni a helyzetet. 

Ahhoz, hogy a fogak mozgatása a teljes kezelés során a terveknek és a célnak megfelelő módon történjen, a készüléket 4-6 hetente aktiválnom szükséges. Ha tehát semmi rendkívüli nem történik, elegendő lesz ilyen gyakran találkoznunk. Az aktiválás során ellenőrizzük a fogmozgást, ha szükséges, módosítunk az íven, a brekettek állásán, vagy bevezetünk kiegészítő eszközöket. 

Az eredmény

Ha minden fog elfoglalta a megfelelő pozícióját, és harapáskor is megfelelően érintkeznek az alsó és felső fogak, eljött az idő, hogy eltávolítsuk a breketteket. A fogakat szép tisztára polírozom, így amikor a páciensem először nézhet fogszabályozó nélkül a tükörbe, a legszebb látvány fogadja majd.! 

Az eredményt tehát elértük, ezt azonban meg is kell tartani! Mivel a fogak hajlamosak visszarendeződni, ha már lekerült a fogszabályozó, lépéseket kell tennünk azért, hogy ezt megakadályozzuk. 

Ilyenkor a fogak belső oldalára egy vékony fémdrótot ragasztok, valamint készítek egy átlátszó sínt, ami pontosan illeszkedik a fogakra. Ezek együtt megakadályozzák a fogak visszamozdulását. A sín használatát idővel el lehet hagyni, a beragasztott drót azonban gyakran élethosszig kell, hogy a szájban maradjon. A jó hír viszont az, hogy ezzel minden probléma, kellemetlenség vagy esztétikai kompromisszum nélkül lehet együtt élni.

Fontos, hogy a kezelés után is rendszeresen találkozzunk pácienseimmel, hogy figyelemmel kísérhessem az esetleges változásokat, megbeszélhessük kezelhessük a fölmerülő problémákat. 

Várlak szeretettel konzultációra a Széll Kálmán téri rendelőmben, ahol a személyre szabott állapotfelmérés és konzultáció során átbeszéljük a számodra legideálisabb  kezelési alternatívákat.

Írj nekem:

%d blogger ezt szereti: